Босилек и вайгела

Босилекът е много древно растение, верен спътник на ръжта, така, като мака е спътник на пшеницата. Там, където сеят ръж, непременно се появява, неизвестно откъде и босилека. Босилекът дълго цъфти през лятото. Понякога есента може да премине и второ цъфтене. Предимно босилека е с височина около 50см, обилно цъфти през май  – юли има бели съцветия, лилав или розов цвят в зависимост от сорта. В средата на растежа му (през юни – юли) цветовете на босилека са с височина 60см, у когото има два превъзходни сорта: Стинбергил – с крупни малинови цветове с бяла среда и още по-крупни с розово-жълти цветове.

Най-голяма височина достига (80-150см) босилекът е с крупна глава, среден срок на цъфтене, у който на дебелите стебла се разстилат жълти топки. За босилека практически не трябват много грижи. Той обича слънцето и добре подхранената почва (на него му е нужен калций), но може да се направи и така, че да съжителства с оскъдни почви и на полусянка. Той напълно е сухо устойчив.

Засаждане

Независимо, че босилекът е едногодишно растение, има и двугодишни, и много годишни. Всичките те лесно се размножават чрез семена, който може да се засяват, както през пролетта, през април, така и през есента – октомври месец и то на място, предварително освободено от плевели. Неговите крупни семена се засяват в почвата по схемата 5х5см. По-късно високо раслите сортове следват да се разсадят по схемата 30х30см, а нискораслите 15х15см. Посят през есента босилека може да зацъфти същата есен, а при есенен посев  – на следващата година. Семената се съхраняват предимно 3 години. Разделянето и разсяването на много годишните трябва да става през 3-4 години, иначе цветовете ще станат нащърбени. Тяхното размножаване – деление на храста в самото начало на годината или в самия й край.

Високо раслите сортове красиво изглеждат в групово засаждане на тревните зони и лехи, а ниско раслите напълно ще подхождат за камениста повърхност.

Вайгела е култура малко позната на градинарите. През последните години вайгелата намери все повече поклонници на своята красота и доволно бързо се разпространява в нашите градини. Градинската вайгела или нейният храст, достига двуметрова височина. Короната и се разлиства крупно, с очарователна форма, в ярковиолетов, розово-червен, розово-бял и бели цветове събрани в конични или пазвени съцветия. Това дивно растение цъфти изключително с красиви  цветове, имащи камбановиден вид. Цъфтенето е обилно, продължително от средата на май до юни в продължение на четири седмици (зависи от влажността и времето). Тя има декоративна форма: бяла (с крупни бели и светлорозови цветове);  пъстри (с жълти краища на листата и тъмнорозови цветове);  прелестни (най-красивите и най-мразоустойчиви от декоративна форма, с крупни яркорозови цветове с гъсти съцветия). Използвайте както красиво цъфтящите растения в група или за единично посаждане на фона на тревните площи или хвойнови растения.

Културата е взискателна към плодородната и влажна почва. Светлолюбива, особено добре расте на открити слънчеви места или в лека сянка. Сухият вятър и въобще сухотата на въздуха не й пречи. Младите растения е необходимо през зимата да се покриват с листа или елхови клонки. В по-студените райони, вайгелата се покрива зимата с листа, около самото растение, през мразовитите дни се наклонят летви и се покриват с тъкана материя 2-3 слоя.

Пресаждането на вайгелата може да стане по всяко време, особено ако правите това трансбордиране. Да допуснем, че някои ви е дал късче от храста, завържете неговите корени и тогава можете да ги пресадите на необходимото разстояние и посадете. При посаждането в ямата засипете с органична тор във вид на компост или хумус (2-3 кофи) и 2 чаши дървена пепел с добавяне на 50гр (2 супени лъжици) готова гранулирана тор.

По време на вегетационния сезон вайгелата трябва да се подхранва. Рано през пролетта преди цъфтене трябва да се опресни с храстен стимулатор „Енерген“ – 1 капсула (сух прах) или 12 капки (ако „Енерген“ е течност) на 5 литра вода, тогава цъфтенето е обезпечено. Освен това ще има 2 коренни подхранвания. Първото захранване е през пролетта, когато започва цъфтенето: (в 10л вода се разтварят 2 пълни супени лъжици азотен минерален тор). При  второто подхранване веднага след цъфтенето: (в 10л вода се разтваря по 1 супена лъжица супер фосфат, калиев сулфат и гранулирана тор). Изразходват се по 10л от разтвора на едно цъфтящо растение. Вайгелата лесно се размножава чрез коренови издънки, резници и семена.

 

Scroll to Top