Начини за изпиране на матрак и дюшек

Настъпи лятото, а с него нуждата от голямото почистване на дома. И дали ще се обърнете към фирма по почистване или сами ще се заловите с цялостното годишно почистване на дома е почти без значение, все някой трябва да го направи. Едни от най-неприятните моменти са изпиране на матрак и дюшек. Поради голямата площ, поради тежкия обем и факта, че те са крайно належащи части от мебелировката ни в дома трябва да обърнем и по-специално внимание.

При всяко изпиране е нужно време за съхненето. Хигиенизирането на матрак и дюшек налага още повече внимание. Разбира се не върви дори с минимална влага да върнете матрака върху спалнята и да постелете завивките, защото дори малка влагата е способна да доведе до сериозни вреди. Според климатичните условия, типа на дамаската и нейния пълнеж трябва да бъдат предвидени третиранията на повърхността и тяхното съхнене.

Така в общи линии нужното време за изпран дюшек да изсъхне се свежда от десет часа до две денонощия, а при матрака са необходими от 10 часа до едно денонощие. И пак казваме всяка материя е строго индивидуална и определяща цялостното съхнене след качествено изпиране. За двустранно изпиране е нужно да се съобрази отново стайната температура и времето, което не бива да е по-малко от 8 или 12 часа. Препаратите, които са нужни за изпиране на матрак и/или дюшек задължително трябва да са безвредни, поради обстоятелството, че всеки ден са в пряк достъп с кожата и телата. Тяхното съдържание, трябва да е от почистващи агенти, които да могат да разтварят мазнини и петна от хранителен произход. В тях трябва да се съдържат омекотители за по-добър ефект и ароматизация.

Изпиране на матрак и дюшек, както и почистване на замърсявания не може да е гарантирано на 100% безупречност, в случаи, че те са занемарени, неподдържани, а обезпрашаването им е оставено за последна грижа. И все пак за трайни замърсявания от храни и напитки, за следи от животински произход, както и още много други упорити петна, винаги може да се обърнете към фирма специалист в изпирането.

Scroll to Top