Обзавеждане в ориенталски стил – първа част

Oriental furnitureОриенталският стил на обзавеждане е популярен, както в миналото, така и настоящето време. Много домакини се придържат именно към него като го приемат за класика, традиционност или не остаряващ модернизъм. За разлика от привържениците му, които са в детайли запознати с него има и една друга група от хора, които го харесват, но не знаят как да го постигнат. Именно за тях се спряхме на тази тема.

Ето и една част от спецификите около обзавеждане в ориенталски стил:

Мебели в ориенталски дух:

За мебели и тапицерия в ориенталски стил, използвайте предимно естествени материали. Например, интериорните врати в японски стил, известни още като „fusuma“. Те са типични плъзгащи врати от плътна, картонена хартия „Шоджи“. За останалата част от материала, най-често се използват два пласта покрития за мебели от дърво, особено по местата, където светлината на есенции, попада в ориенталски произход. Бамбукът е друг материал, широко използван за някои видове мебели. Той е лек, издръжлив и естествен.

Използването на плъзгащи врати от хартия в японски стил може да разделя среди като има изобилие от светлина. Тези среди могат да създават студени усещания през студения сезон. Друг материал, който се използва в дома според Фън Шуй философията за балансиране на присъствието на дърво е металът. Тази материя е широко използвана в този стил и може да бъде най-лека, органза, или набръчкана, лъскава и плисирана, или дори драпирана коприна.

Форми и цветове на ориенталски стил:

Декорът в ориенталски стил е в дефинирани форми, най-често квадратни, посветени на минимализма. Понякога в него преобладават острите ръбове. Многото украса не е позволена в мебелите и по стените, с изключение на тези, образувани по естествен път от тъканите. Декорациите са само в мебели с антични китайски мотиви и цветни лакове. Тенденцията „на пода“, пресъздава основните форми и разположени в хоризонтална посока семпли мебели.

Традицията Дзен и особено Фън Шуй, диктуват правилата по отношение на цветовете на този стил. Според Фън Шуй, всеки цвят има специфично значение и трябва да бъдат свързан с конкретни дейности. Традицията Zen, в съгласие с минимализма е склонна, вместо да използва неутрални цветове. Фън Шуй препоръчва също, вместо използването на ярки цветове, като червено или жълто злато, подходящи за характеризиране на една стая, изглед към пейзажа навън. Фън Шуй препоръчва също използването на меки цветове за малки помещения, където се долавя липсата на пространство.

Зелено и кафяво са други цветове, които се поместват в ориенталският стил. Тук кафяв цвят е цветът на земята и дърво, а след това идва зеленината, която също символизира прераждането. Синьото е цветът на проучването и релаксация. Ето защо и той е така също подходящ за спално помещение, докато розовият цвят е цветът на любовта. Странно, но Фън Шуй също предвижда използването на черно, което се счита за олицетворение на всички цветове. С него обаче бъдете внимателни, защото в някои случаи може да значи лоша поличба.

Следва продължение….

Scroll to Top