КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ОДЕЯЛА

как да изберете одеялаОдеялата са универсалния символ за колективна релаксация, сън, почивка и гостоприемство. Да останете под завивките означава да бъдете на топло, защитено, спокойно и приятно място. Одеялата на леглото са важна идея и когато искаме да се върнем у дома след работа или обучение, за качеството на почивка и сън.

Основната функция на одеялата е известна на всички и е присъща за топла, нежна и комфортна защити. Неговата роля е да предпази от студа и от външния свят. Одеялата служат за убежище и са „идеален“ начин да направим леглото място, което само с дръпване на щепсела ни предпазва от проблемите и задълженията. Одеялата не трябва само да предпазват от студа, но също така дават удоволствие, докосване и качествен сън. Одеялата са не само тези, които са част от спалното бельо, но също са тези, които ние изнасяме около къщата, на дивана или стола, за да ни дават топлина и комфорт в моменти на спокойствие. Ето, защо ежедневното ни благосъстояние зависи от избора на одеяла.

ОДЕЯЛАТА

Одеялата, имат много древен произход, както можете да си представите. Произтичащи от кожи на животни, които по-рано помогнали на хората да се предпазват от студа, одеялата са парчета плат с определен размер, подплатени повече или по-малко в зависимост от сезоните. Те са изработени от материали повече или по-малко горещи и тежки. Одеялата са елемент, който може да се пъхна в леглото, между горния лист и постилка, поставят се под или над матрака и следователно трябва да имат размер по-голям от самия матрак.

За завивките, един елемент, който също може да бъде пренебрегнат за сметка на добрите черти на комфорт е естетиката. Завивките остават под постилка и ние ги виждаме само когато отиваме да спим. Това не означава, че няма одеяла с дизайни и модели наистина приятни за окото. Но елементите, които трябва да се разглеждат са:

Размер – точно адаптиран към леглото.

Материал

Подложка

Степента на топлина, която идва на леглото също може да побере повече одеяла едно върху друг, обобщавайки различните степени на топлина.

Одеялата по тяхната природа привличат много прах.

Усещане за докосване, също ще бъде очевидно, ако горният лист остава между одеялото и тялото.

РАЗМЕРИ НА ОДЕЯЛАТА

Както споменахме, одеяла, завивки и юргани трябва да са по-големи, отколкото матрака, затова, те трябва да обвива тялото по време на сън, като го защитава, колкото е възможно и от странни движения, докато спи и от излагане на студения въздух.

Трите стандартни размери на матраци са:

Ширина от 90 см до метър и дължина (за възрастни) от 190 см до 2 метра.

Ширина от 120 до 140 см и 190 см дължина от 2 метра.

За двойно легло – ширина от 160 до 180 см и 190 см дължина от 2 метра.

В обобщение, факторите, които трябва да обмислим за закупуването на одеяло или юрган са:

Размер; Материал, за предпочитане естествен; Степен на топлина, която е посочена на етикета или измерима, чрез тестване на тежестта; Материал, според тип пране, сушене и гладене; Тактилно усещане при докосване на одеялото.

Scroll to Top