Как влагата влияе на твърдата подова настилка

Дървената настилката е естествен продукт, който отговаря на влажност чрез разширяване. Понякога тези промени могат да бъдат видими. През топлите и влажни лета дървото се разширява. По време на сухи периоди дървесината връща обичайния вид и размери. Тези сезонни промени повлияват и на дървени подови настилки – паркет. Най-добрият начин за намаляване на такова движение е чрез инсталиране на контрол на влажността и като се уверите, че функционират, преди да се инсталира паркета. Преди това научете някои свежи идеи за дома:

През зимата

Студеният зимен период, когато жилища се отопляват и въздухът е сух, дървеният паркет отдава част от своята влага в резултат. Когато това се случи, могат да се появят тънки пропуски между дъските. Това е нормално и собствениците, трябва да бъдат подготвени за това, което се случва. Всичко изисква време докато започнат пролетните дни и влажността се повиши отново.

За да се избегнат тези разделяния, се опитайте да създадете благоприятна климатична среда в дома. Така ще контролирате и наблюдавате нивата на влажност на въздуха по време на сухия сезон, като инсталирате овлажнител за по-добра циркулация на въздуха. Оптималното ниво на влажност може да варира между 45-60%. Докато влажността не падне по-ниско от 45%. Инсталиране на влагоабсорбатор ще позволи да се следи и нивото на влажността в дома през цялата година.

В лятното часово време

През топлите и влажни лета, когато влажността на закрито може да се покачи до 90%, се случва точно обратното. Дървото абсорбира влагата от въздуха и се разширява в резултат. Дори и само за няколко дни на излагане на висока влажност това може да причини аномалии в дървените подове. Така могат да се образуват вендузи, а именно, когато разлята вода се абсорбира от дървото. След като се появяват вендузи, това отнема известно време и дървото, трябва да възстанови своята вътрешна влага.

Когато влагата е разпространена много, това причинява значително разширяване и съседни дъски започват да се притискат една към друга. В екстремни случаи, това повишено налягане може да доведе до груби промени по структурна цялост и напукване на паркета. За да се избегне появата на вендузи, нивото на влажността на закрито в дома трябва да се понижи в рамките на 45-60%. Никога не позволявайте на влажността на закрито да се покачва над 65%. Поддържането на оптимални нива на влажност, като поддържка с климатик или изсушител работи по време на горещо влажно лято време.

Scroll to Top