9 неща, които да направите за правила поддръжка на сървър

„Сървърът е разбит!“ Тези думи могат да хвърлят в ужас множество администратори на мрежовите по цял свят, а така и потребителите. Точно както добрите родители държат под око децата си, дори когато няма очевидна заплаха, така трябва да работи и добрият системен администратор на мрежата. Последният наблюдава сървърите за улавяне на потенциални проблеми, преди те да се появят. Управлението на ИТ услуги е от ключово значение за успеха на всеки бизнес, който разчита на мрежа от компютри, за да действа дейността си ден за ден.

Ето и кратко ръководство за правилният план за поддръжка на сървъра в стъпки:

  1. Изготвяне на проект по отстраняване на съществуващи вече проблеми по сървър и поддържане на рутина. С цел поддържане на вашия сървър по-ефективно, трябва да имате стандартна процедура за отстраняване на неизправности, които ще следвате всеки път, когато трябва да се поддържа. Използвайте списък в процеса по отстраняване на проблеми и поддръжка. Това ще ви попречи да прескочите водещи стъпки или да нарушите нещо.
  2. Започнете от дъното: Отстраняване на физическия компонент

Първата стъпка за поддържане на сървър трябва да включва това дали физическият компонент функционира правилно. Това включва проверка на хардуер, кабелна система и всяка закачена периферия. Изключете мрежовите кабели и карти, за да помогне за идентифицирането на всички дефекти в хардуера. Ако има нов хардуер в сървъра се уверете, че той е съвместим с операционната система.

  1. Контрол на трафика: внимавайте за адресиране и маршрутизирането на грешки

След като сте проверили хардуера, насочете се към конфигурацията на вашата операционна система. Типичните бизнес мрежи работят на TCP / IP, като по този начин неправилната TCP / настройка води до адрес и маршрутизация НА проблеми IP. Конфигурациите на вашия сървър трябва да са правилни.

  1. Идентификация: Отстраняване на проблеми с имена.

Имената на вашите компютри „трябва да бъдат решени, за да имате яснота за вашия IP адрес. По този начин, ако имате проблеми с връзката, ще може да видите компютрите си с помощта на техните имена и IP адреса.

  1. Отстраняване на проблеми при прилагане.

Сървърните приложения обикновено са различни от приложенията, които са инсталирани на работни станции. Сървърните приложения са инсталирани на върха на операционната система и позволяват да се поддържа и контролира сървърът, както и компютрите в мрежата. За целта трябва да се гарантира, че тези приложения са съвместими с операционната система.

  1. Отстраняване на проблеми на сървъра за печат.

За да си гарантирате, че вашият принтер е в добро работно състояние, проверете всички връзки. Също така се уверете, че драйверите за принтери са инсталирани правилно. И накрая, проверете дали спулерът за отпечатване работи гладко.

  1. Отстраняване на неизправности и проблеми по сървърът свързани с имейл.

Електронната поща е най-използваната мрежа в големите компании. Проблеми с пощенския сървър могат да се дължат на проблем с връзката, но може и да са в резултата на липса на достатъчно място на диска за потребителски пощенски кутии в пощенския сървър.

  1. Проблеми с отдалечения достъп

Чрез отдалечения сървър за достъп, потребителите могат да набират и да се установяват връзка с вашата мрежа. Ако потребителите не могат да се свържат с вашия отдалечен сървър за достъп, тогава ще трябва да се проверите в общите проблеми с връзката, споменати по-горе.

  1. Други източници на неприятности.

Поговорката „Когато чуете удар от копита, очаквайте коне, а не зебри“ важи с пълна сила и тук. Когато става дума за отстраняване на неизправности и поддръжка на сървър, винаги преценявайте редовните източници на неприятности. Това може да бъде голямо предизвикателство, затова можете да помислите за ИТ консултации и професионално администриране на сървъри.

Независимо от начина, по който го виждате, повреда на сървъра, всичко може да изглежда дори забавно. Това при условие, че не разполагате с необходимите ресурси и умения, по-добре да наемете компания по поддръжка на мрежата, която да ви помогне вашият сървър да работи безупречно.

Scroll to Top