Как да съхраните цветовте за по-дълго

Как да съхраните цветовте за по-дългоКои не обича цветята. Ако искате да имате цветя в градината, не забравяйте, че в следобедните или вечерните часове растенията са „уморени“. Те бързо ще увехнат. Ето защо, ако е възможно, по-добре да откъснете цветята сутринта преди горещото слънце.

Представено на цветя добре в двора ще продължи за по-дълго и ще е по-приятно за окото, отколкото във ваза. За целта направете старателно почистване на двора и се заемете с обслужване на вашата градинка.

Отрязването на цветя от градината трябва да става само с подходяща ножица, а след това стъблата веднага да се потапят във вода. Премахване на нежелани листа и оставяне на не повече от три е също толкова важно. Голямият брой листа „изсмукват“ силата на зародиша и ще го лишат от необходимата мощност.

Ако се засади твърдо стъбло, като при рози, люляци, храсти всички листа трябва да бъдат отстранени оставяйки само цветята.

Стъблата на роза трябва да се потапя в продължение на 30 секунди във вряща вода и след това да се поставят във вазата с вода. За далии, ружа, гербери, хортензии, маргаритки трябва бързо да бъдат пуснати във вода.

Ако се направи букет в следобедните часове или сутрин трябва да се обърне внимание и на излишните листа. Такива трябва да се махнат от стъблото, а растението да бъде пръснато пулверизатор. И може да се завие с влажна кърпа ако има пъпки.

Вазата е по-добре да се напълни с мека вода. Такава е от дъжд, сняг или варене.

Обърнете внимание колко вода се излива във вазата. Фрези се потапят в продължение на 5 см, Гербери – 5-8 см, рози, ириси, нарциси, карамфили – 10 см, нарциси и карамфили – 10-15 см.

Цветовете се препоръчва да се добавят към водата с малко лимонена киселина или оцет. Може също така да се пусне при тях медна монета.

Не забравяйте, че е препоръчително да не се остави букет под жаркото слънце (дори и през прозорец). Ако искате вашите цветя дълго време да са свежи, през нощта трябва да се държат на хладно място, например, на балкона.

Опитайте се да не пазите в къщата изсушени букети. Ако цветя са увехнали или изхвърлете букета, без да съжалявате. В крайна сметка, така ще имате мястото за новия букет!

Scroll to Top