Видове ръчни часовници

Ръчен часовник – устройство, носено на китката, показващо текущото време, при някои модели има календар, барометър, крачкомер, компас. Това може да е най-общата характеристика за ръчният часовник носен от мъже, жени и деца.

Видове ръчни часовници

Съвременните модели часовници имат още много екстри допълващи и улесняващи използваемостта. Някой дори ги наричат – умни часовници!

Чрез принципа на действие ръчните часовници са разделени на:

Механични;

Електронни;

Кварцови.

Първият критерий при избора на часовник е видът механизъм.

Кварц (електромеханични)

Работата на механизма се основава на кварц, който задава честотата на стъпките към стъпковия микромотор, който задвижва стрелките. Използва се предимно за производство на женски продукти, тъй като те са малки и няма място за механизма.

Те са точни и се характеризират с демократична цена. Съществуват и скъпи кварцови модели от благородни метали. Особеността е, че не е нужно да се стартира, достатъчно и трябва да се сменя батерията на всеки 2-3 години.

Електронен часовник

Този вид кварцов механизъм, за разлика от кварцовият часовник, не е със стъпковия мотор и генераторът изпраща сигнали към микропроцесора. Основната разлика е цифровият дисплей, на чийто екран се показват време и други индикатори за допълнителни функции.

Електронните часовници са популярни – евтини и показват точното време. Има модели, в които времето е означено с „стрелки“ (електронно набиране).

Механичен часовник

Механични модели – механизмът работи на принципа на редуктора. Часовникът се активира от компресията на пружината и постепенно я внедрява. Отвиването на пружината задвижва зъбните колела, точността на времето и експлоатационният живот зависи от материала, използван при производството на зъбни колела и кристалите, на които са фиксирани (камъни).

В елитните часовници документацията показва броя на камъните в механизма и използва скъпоценни камъни, в по-ниско бюджетните модели се използва изкуствен материал.

Продуктът се поставя върху главата, разположена върху тялото. Механичният часовник не се нуждае от промяна, без захранване.

Срокът на експлоатация достига 50 години. Достатъчно е да ги настроите в точното време.

Изберете вашия часовник сега: https://timer.bg/womens-watches.

 

 

Scroll to Top