Как да се отървем от дървениците в матрака

Добрият сън е ключът към здравето, така че създаването на комфортни условия за релакс е важна задача за всички. Понякога, обаче възникват трудности, които не позволяват да се насладите на съня. Подобни неприятности могат да създадат не само некачествено спално бельо или общите условия, наличието на нови жители в матрака, които често се оказват дървеници.

Какво още ви предстои да разберете, продължите да четете на: preventa.bg.

Трудно е да ги открием, обаче има признаци, потвърждаващи присъствието на насекоми. Кой са те, разберете сега:

Дървениците излъчват неприятна миризма, която може да се усети, като се наведете по-ниско към леглото;

Тези леки като прашинки и трохи насекоми се появяват по шевовете на матрака. Това потвърждава, че тези отвратителни насекоми обитават дома и главно леглото;

Ухапванията пречат на съня, през нощта, забелязва се сутрин като зачервяване по кожата.

дървеници в матрака

Как да почистваме матрака от дървеници

Подготовката за работа по почистване не е лесна. Ако следвате всички съвети, може да се отървете от дървениците бързо. За целта си струва да направите няколкото етапи на подготовка. Те са следните:

  • незабавно отстранете покривалото за спално бельо и матрак, изперете го добре при температура не по-ниска от 60 градуса, изгладете го;
  • преместете и разглобете леглото (ако ви позволява да изпълнявате тази задача). Помнете, малките насекоми, също могат да се скрият на места за прикачване;
  • след това трябва да прахосмукирате матрака, за да може да премахнете възрастните насекоми и техните ларви;
  • ако е възможно, отворете матрака и почистете слоевете за пълнеж;
  • опаковайте продукта в полиетилен и го отнесете до мястото, където ще се извърши по-нататъшна обработка.
  • Термична или химическа обработка на матрака

Трудно е да извадите дървеници с едно просто почистване. Най-вероятно ще трябва да прибегнете до по-сериозни средства – излагане на температура или обработка със специални препарати. Ето няколко варианта как да унищожите дървениците в матрака:

Замразяване

Дървениците в леглото не обичат студ. Ако на навън е зима и температурата е под -15 ° C, матракът може да бъде оставен за ден на улицата – това бързо и ефективно ще помогне да се отървете от насекомите. Преди да вземете матрака в къщата, проверете го добре и ако се налага елиминирайте останалите ларви.

Топлината също може да навреди на дървеници. Струва си да го обработите с гореща пара от всички страни (ако това е допустимо за този продукт според инструкциите, в противен случай чувствителният пълнител може да се повреди).

Ефективна борба с дървеници водят специалистите от санитарно-епидемиологичната служба. Това са екипи на Превента ДДДД ЕООД.

Специалните лекарства също могат да бъдат добро средство. Такива продукти се продават в магазина и се различават по активните им вещества. Такава обработка изисква повторение на самото химическо чистене.

Можете да борите дървеници и с народни средства. За да премахнете насекомите от леглото, може да използвате смес от оцет и амоняк. Като недостатък: дървениците, бягащи от неприятна миризма, могат да се заселят на други места в стаята.

След обработката на леглото не трябва да се връщате бързо на мястото му. Буболечките могат да се скрият в други мебели или интериорни предмети. За да направите това, трябва да използвате специални инструменти за обработка на первази на прозореца, картини, килими, пространството между мебелите. Пълната обработка на помещенията ще помогне напълно да се победят тези насекоми. Само тогава мебелите могат да бъдат върнати в стаята.

Понякога е по-лесно да си вземете нов матрак, отколкото да „реанимираме“ стар.

Какво още да помните:

Висококачествената защита на матрака е плътната покривка – насекомите не са в състояние да проникнат вътре в аксесоара поради плътното преплитане на нишки, така че има начин такива да се елиминират по-лесно. Ако покритието е повредено – дървениците ще се настанят във всеки матрак. Затова е по-добре да се погрижите за допълнителната защита, която ще е плътна бордова подматрачна покривка.

Само в матраците ли живеят дървеници?

Не. Те, също така живеят по мебели, в килими, рамки за картини, така че дезинфекцията ще трябва да се извърши много щателно.

Какво да направите, ако дървениците не са във вашия матрак?

Извършете цялостна дезинфекция на помещението с помощта на специалисти. Ако нещата са твърде заразени – по-добре е да закупите нови, които да замените.

Scroll to Top