Любопитно около хлебарките

Хлебарката съществува на земята повече от 300 милиона години в непроменен вид. За това свидетелстват вкаменелостите на хлебарки.

Такива са и добре запазените предци на хлебарки, умрели и запечатани, преди няколко милиона години в кехлибар. Информацията е заимствана от сайта на Превента ДДДД ЕООД.

Благодарение на изследванията на учените е установено:

В света има над 4500 вида; особено много в тропиците и субтропиците. 55 вида обитават територията на днешна Русия, което си е един огромен на територия капацитет.

Хлебарките се считат за вредни насекоми, тъй като носят инфекция и увреждат растенията.

Хлебарите са едни от най-издръжливите насекоми: те могат да живеят месец без храна и седмица без вода; те са в състояние да не дишат до 45 минути, за да не се изпари наличната в организма вода при липса на възможност за нейното попълване. По този начин те могат да живеят без глава няколко седмици, след което умират от глад.

Хлебарки се считат за нощни същества, но не се страхуват от слънчева светлина.

Хлебарки се страхуват от хората.

Една от основните причини да мразим хлебарки е, че те са повсеместни и изненадващо оцеляващи.

След зачеване, женската хлебарка е в състояние да зачене сама още няколко пъти, тя знае как да запази семето.

Американски хлебарка (Periplaneta americana)

Нашият разговор ще продължи за това, което е малко известно, а именно:

Летящи хлебарки

Хлебарка причинява много мръсни чувства, когато я видите на пода или на стената. И когато също лети, става някак неудобно. Но природата, очевидно, се е погрижила за човека в това отношение, тъй като има само един вид летящи хлебарки и те са Megaloblatta longipennis. Само те имат крила.

Мегалоблата

Те са доста големи – 185 милиметра. Летящите хлебарки живеят предимно в Централна и Южна Америка.

Нека преброим

Най-разпространеният вид хлебарки са червените хлебарки или Prusak (Blatella Germanica). Името в обикновения език „Prusak“ идва от мнението, че този вид насекоми са дошли в Русия от Прусия (Германия). В същото време в Германия и самата Чехия тези насекоми се наричат ​​„руски“ (немски Russen, чешки руси), вярвайки, че са внесени от Русия. За разлика от червената хлебарка, черните хлебарки (Blatella orientalis) се наричат германците и чехите „шваби“ (немски Schwaben, Schabe, чешки Švábi)

Черна хлебарка (Blatella orientalis)

Червеният хлебарка живее около 6 месеца. Женската съхранява около 40 яйца и може да се размножава 6-8 пъти. Оказва се, че потомството им е от 240-320 хлебарки. Достатъчно е, че сред тях има 10 женски, които възпроизвеждат по 100, и в рамките на няколко месеца хиляди от тези същества се заселват на малко парче от Земята.

Скоростта на хлебарки

Американският хлебарка (Periplaneta americana) пробягва 75 сантиметра в секунда. По отношение размера на тялото си, това е значителна скорост. Ако хлебарка е с размерите на гепард, щеше да пробяга 50 км в час. Хлебарските крака работят като антени.

Американски хлебарка (Periplaneta americana)

Хлебарки и радиация

Много се говори за факта, че само хлебарки ще оцелеят след ядрена експлозия. Няма категорично научно потвърждение на тези разговори. Въпреки, че има изследвания, потвърждаващи устойчивостта на хлебарките към радиация. Човек може да издържи 500 рад (единици радиационна експозиция), а хлебарка – 6 400 рад!

Източник: http://www.preventa.bg.

Scroll to Top