Как визуално да увеличите пространствата след почистване на таван

Апартаментът, в който искате да живеете, как изглежда във вашите представи? Стилен, уютен, просторен и винаги с високи тавани? В стандартния корпус височината на тавана е приблизително два метра и половина. Този проблем може да се реши без чукове и кардинални мерки. Достатъчно е да организирате почистване на таван и това ще ви помогне визуално да заблудите очите си! Сега ще ви кажем как да го направите правилно.

Цветни кантове

Боядисвайте первазите в ярък цвят, за да контрастират със стените. Номерът е, че очите улавят този ярък кант и таваните изглеждат по-високи. За да може нашата цветна „илюзия“ да се впише хармонично в интериора, можете да боядисате корнизите в същия цвят като тапицериите на вратите и подовите цокли.

Удължаване на стените

Друг прост трик е боядисването на корнизите в същия цвят като стените. Те се сливат помежду си и контрастната линия се движи с пет сантиметра нагоре. По същия начин можете да разтоварите пространството, ако в него има много сложни елементи: многостепенни корнизи или високи обемисти мебели. Ако стените не са едноцветни и са покрити с пъстри тапети с шарка, изберете основния тон на тапета и боядисайте кантния таван в него.

Ако подовите и таванските первази са широки, цветът на стените трябва да е притъмнен, така стените не бива да се превръщат в контрастни блокове и да „спуснат“ тавана. И обратно – в тесните помещения, корнизите в цвета на стените могат да създадат илюзията за тесен кладенец.

Таван и стени в същия цвят

Интензивно зелено, сапфирено синьо – не се страхувайте да работите с живи нюанси. Колкото по-плътен е цветът, толкова по-голямо е усещането за дълбочина. Тук, обаче по-спокойните нюанси ще работят, както трябва. Решението е смело и не за всеки, но изглежда невероятно: боядисвайте не само корнизите, но и целия таван в цвета на стените. Същността на техниката е, че границата между стената и тавана се изтрива, окото не вижда нито една хоризонтална линия.

Интензивно зелено, сапфирено синьо – не се страхувайте да работите с живи нюанси. Колкото по-плътен е цветът, толкова по-голямо е усещането за дълбочина. Тук обаче и по-спокойните нюанси ще работят, както трябва.

Тониране на тавана

Опитайте да нарисувате бял таван, който да съответства на цвета на стените. Това изглажда контраста на стената и тавана, а любознателният поглед няма, за какво да се вкопчи. Рецептата работи добре, ако стаята е боядисана в студени, дискретни цветове с преобладаване на сиво.

Мазилка

Много скъп дизайнерски ход, но много успешен. Изводът е, че мазилката се издига нагоре по стените и завършва към тавана. Създава се повдигната вертикала, която визуално опъва стените. Важно е корнизите и мазилките да не са сложни и тромави, в противен случай ефектът ще се загуби зад купчина сложни детайли. Няма нужда от претенциозни орнаменти и первази. Такива може да са прости, плоски и едва различими.

Източник: izvozvane.com

 

Scroll to Top