Трябва ли да имате навигация в колата си

В миналото навигационните системи бяха скъпа опция, запазена за луксозните автомобили. Днес модели навигация за кола са почти повсеместни, дори в икономичните модели МПС-та. Наред с това сега има много алтернативи, вариращи от преносими системи до смартфони, през стерео системи с навигация и резервни части.

Кое трябва да купите? Какви са предимствата на всяка настройка? Кое е по-евтино? Имате ли нужда от такова устройство в колата си и още редица въпроси, пред които се изправя всеки шофьор.

Като се има предвид, че телефонът ви вероятно има едно или повече приложения за навигация, съществуват и няколко неща, на които е добре да обърнете внимание. Едва, когато сте запознати с тях ще може да изберете системата, която е подходяща за вас.

Плюсове на навигацията за кола

  • Интеграция:

Инсталирането на навигационна система ще се хареса на онези, които харесва чист, високотехнологичен, интегриран вид. Тези системи обикновено имат удобни екрани. Те се монтират на добре обмислени места и са проектирани да работят безпроблемно с автомобила. Това означава, че може да използвате техните функции като гласово активиране и други интерфейсни методи, които има към модела. Някои са с копчета за управление или сензорни бутони на екрана.

  • По-добър GPS сигнал:

Навигационните системи в автомобила са базирани на сателит и винаги трябва да имат сигнал, дори и на най-отдалечените места. Те са особено удобни за тези, които често пътуват до места с ограничени мобилни телефонни услуги.

  • Гаранционно покритие:

Всяка нова навигация за кола се покрива от гаранция. Така, ако нещо се обърка със системата, можете да потърсите правата си, ако сте в рамките на гаранционния период, разбира се. Разширените гаранции могат или не могат да включват навигационната система.

  • Устойчивост при кражби:

Преносимата навигационна система може да привлече вниманието на крадците, докато много по-трудно да откраднат фабрична навигационна система. Това важи и при сравнение на смартфон или преносимо устройство, което е залепено за предното стъкло с вендуза.

  • Стойност при препродажба:

Фабричните навигационни системи могат да подобрят стойността при препродажба на автомобила, но само за кратко време. След три до пет години купувачите на употребявани автомобили се интересуват по-малко от високотехнологичните характеристики, особено ако изглеждат остарели или им липсват възможностите на технологиите в по-новите автомобили.

Минуси на навигацията за кола

  • Цена:

Цените за навигация са доста високи, но все пак става дума за дългосрочна инвестиция, която ще се изплати във времето. Ето, защо не пренебрегвайте този аспект.

В някои случаи не може да получите навигационна система, освен ако не изберете едно от по-скъпите нива на оборудване.

  • Актуализации:

Картите изискват периодично обновяване. Ако искате да актуализирате картите, трябва да купите допълнително карта с памет за своята навигация.

  • Ограничения на използване:

От съображения за безопасност някои навигационни системи не позволяват да въвеждате указания, докато колата се движи. Обърнете внимание на тези ограничения и имайте предвид, когато избирате своя модел навигация за кола.

Scroll to Top